Ξέρετε τι σημαίνει «ψαθούρι» ή «χελώνια» ή «τριχοφάς» ή «στρόφος»; Γνωρίζετε ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του παράξενου φυτού «χαρχαλίνα»;
Το καντήλι με το λάδι. Λίγες σταγόνες, μια προσευχή κι ο πονοκέφαλος έφευγε. Ένα ποίημα για να σταματήσει ο ενοχλητικός λόξιγκας και μια εντριβή με φύλλα για να τελειώσει η φαγούρα. Μωρά που έρχονται κάτω από ελιές και γυναίκες που γεννούν καθισμένες σε μια παράξενη καρέκλα. Γιατροσόφια, άγνωστες αρρώστιες κι επιδημίες. Ποιος ήταν ο «κορονοϊός» του Μεσοπολέμου; Πώς άρχισε και πώς τέλειωσε η Ισπανική γρίπη σ’ ένα ελληνικό νησί; Κι οι άνθρωποι. Άντρες και γυναίκες με ιδιαίτερα χαρίσματα, πρακτικοί θεραπευτές, μαίες και σπουδαίοι γιατροί που έσωσαν ζωές κι έμειναν στην ιστορία. Κι ένα «αλφαβητάρι» με λέξεις που κρύβουν ολόκληρες παράξενες ιστορίες που θα σας συναρπάσουν! Η αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τα χρόνια μετά την Επανάσταση, η Κατοχή, το σήμερα. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα στην εξέλιξη της Ιατρικής, σ’ ένα νησί που αποτελεί «μικρογραφία» της Ελλάδας του χτες και του αύριο. Γιατί τα όρια της Επιστήμης και της Λαϊκής Παράδοσης πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα…
Συγγραφέας: Γιάννης Α. Αράπης
Πρόλογος
του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Κάσου
Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτου
Στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρονιά για την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηρωικής Νήσου Κάσου, έρχεται να προστεθεί η έκδοση του βιβλίου «Από τα ξεματιάσματα στα … αντιβιοτικά» – Η Ιατρική στην Κάσο από το 1840 έως τις μέρες μας.
Αποτελεί εργασία του εξαίρετου γιατρού, πατριώτη και φίλου, του Γιάννη Α. Αράπη. Ο συγγραφέας ασχολείται με ένα κεφάλαιο σχετικό με την ιστορία και την κοινωνική ζωή της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Κάσου.
Ως Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου και ως Κασιώτης ευχαριστούμε τον Γιάννη Α. Αράπη για την προσπάθεια του αυτήν.