Με πολλή χαρά δέχτηκα να προλογίσω την επανέκδοση του ανά χείρας πνευματικού έργου του διδάκτορά Αντώνη Α. Χαλδαίου, συστηματικού ερευνητή του Ελληνισμού της διασποράς, που με τον τίτλο << Η Ελληνική παροικία της Μοζαμβίκης >> πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα το έτος 2015.
Οι Κασιώτες συνδέονται ιστορικά με τη χώρα αυτή της Ανατολικής Αφρικής αφού στην Μπέϊρα ιδρύθηκε και άκμασε για πολλά χρόνια (1895-1975) η αρχαιότερη Κασιώτικη παροικία μετά από εκείνη της Αιγύπτου. Υπήρξε μάλιστα μια ομάδα Κασιωτών που παρέμεινε διαχρονικά στενά προσκολλημένη στις αυστηρές παραδόσεις του τόπου μας. Οι εκεί συμπατριώτες μας ξεχώρισαν στην κατασκευή μεγάλων συγκοινωνιακών έργων (σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες κ.λ.π) και διακρίθηκαν στην ευρύτερη περιοχή ως ναυτικοί πράκτορες, ως εκτελωνιστές και ως ξενοδόχοι.
Οι <<Μπεριανοί>> Κασιώτες, όπως είναι συνηθέστερα γνωστοί μεταξύ των Κασιωτών συμπατριωτών μας, υπήρξαν χαρακτηριστικά φιλοπάτριδες όχι μόνο απέναντι στον τόπο της καταγωγής τους αλλά και προς τη μάνα Ελλάδα γενικότερα. Τον πατριωτισμό τους μάλιστα αυτό δεν τον περιόρισαν στον κύκλο του << Προοδευτικού Συλλόγου των εν Μπέιρα Κασίων>> που ίδρυσαν το τέλος του 1914.
Πέρα από τα στενά πλαίσια του εθνικοτοπικού συλλόγου τους οι Κασιώτες της Μοζαμβίκης πρωταγωνίστησαν στην ίδρυση και λειτουργία επί σειρά ετών του Ελληνικού Προξενείου Μπέϊρας, αλλά και στην ίδρυση και λειτουργία :
- της Ελληνικής Κοινότητας Μπέϊρας, που ιδρύθηκε το έτος 1902,
- του Ελληνικού Σχολείου Μπέϊρας που ιδρύθηκε το 1927 με το όνομα <<Πυθαγόρειος Σχολή>>, και
- του Ιερού Ναού <<Αγίας Τριάδος>> Μπέϊρας, που ανεγέρθηκε το έτος 1937. Ανάμεσα στους διακεκριμένους Κασιώτες της Μπέϊρας, που τίμησαν και τιμούν το όνομα του νησιού μας μέσα κι έξω από την Ελλάδα υπήρξαν οι : α) Δημήτρης Αντωνίου, λαμπρός σύγχρονος ποιητής, και β) Μάριος Φραγκούλης, διάσημος τενόρος και ηθοποιός.
Για όλους αυτούς του λόγους θεωρήσαμε σκόπιμη τη συμβολή του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου στην επανέκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου που καταγράφει πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος και διασώζει μνήμες για τις μέλλουσες γενεές.
Ευχόμαστε η πρωτοβουλία μας αυτή να βρει την υποδοχή που προσδοκούμε στο Κασιώτικο και στο Ελληνικό ευρύτερα αναγνωστικό κοίνο.
Συγγραφέας Αντώνης Α. Χαλδαιος
Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου
Μιχάλης Εμμ. Ερωτόκριτος