Ο αείμνηστος λόγιος συμπατριώτης μας Νικόλαος Γ.Μαυρής –πρώτος Πολιτικός Γενικός Διοικητής μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο ελληνικό κράτος (1948), αλλά και από τους πρωτεργάτες του αγώνα της ελευθερίας με πατριωτικές δράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό – στον πρόλογο του Ά τόμου του μνημειώδους τρίτομου έργου του «Ιστορικόν Αρχείον Κάσου», που δημοσιεύτηκε το 1937, αναφερόμενος στη θυσιαστική προσφορά των Κασιωτών «εις τον βωμόν της Κοινής Πατρίδος», έγραψε μεταξύ άλλων και τα εξής : « Η έρευνα και η μελέτη των ιστορικών γεγονότων και πηγών, αποτελεί δια μεν τους ιστορικούς υποχρέωσιν επιστημονικήν, δια δε τους Έλληνας και ιδίως δι’ ημάς τους Κάσιους ηθικήν επιταγήν . Διότι οι λαοί, ως γνωστόν, άμα τη εισόδω των εις τον πολιτισμόν αισθάνονται την ανάγκην να ενδιαφερθούν και να γνωρίσουν την ιστορίαν της οικογενείας των, της γενετείρας των, της πατρίδος των, της φυλής των».
Την παρακαταθήκη του Ν.Γ.Μαυρή έθεσα κι εγώ ως πολιτικό στόχο και προτεραιότητα σε όλη τη διάρκεια της πολυετούς ενασχόλησης μου με τα κοινά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα της Δωδεκανήσου – πρώτα ως Νομαρχιακός σύμβουλος, έπειτα ως Έπαρχος Καρπάθου- Κάσου και τώρα ως Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου – με την ανάδειξη και προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Δωδεκανήσου γενικά και ειδικά των νησιών Καρπάθου και Κάσου.
Για το λόγο αυτό, η εκάστοτε τεκμηριωμένη πρωτοβουλία του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου να συμβάλει, ως χορηγός, σε εκδόσεις ή επανεκδόσεις βιβλίων που αφορούν την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κάσου- όταν μάλιστα προέρχονται από τη γραφίδα καταξιωμένων ερευνητών- θεωρώ ότι αποτελεί πολιτική πράξη ιδιαίτερης σημασίας. Και τούτο, γιατί μέσω του περιεχομένου των βιβλίων ανάγλυφα αποτυπώνεται και αναδεικνύεται η δημιουργική δράση των Κασιωτών στην ιστορική τους πορεία για μια ζωή ελεύθερη και δημιουργική. Μια τέτοια πορεία ζωής με αυτά τα ιδανικά σίγουρα αποτελεί άριστο παράδειγμα προς μίμηση για τις τωρινές και τις επερχόμενες γενιές.
Το παραπάνω σκεπτικό οπωσδήποτε ενισχύεται και από τη συγκυρία της φετινής επετείου εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας το 1821 και σε τρία χρόνια του εορτασμού δύο εκατονταετηρίδων από το Ολοκαύτωμα της Κάσου το 1824 .
Συγγραφέας Εμμανουήλ Π.Περσελής.
Ως εκ τούτου, ως Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που με την πρόταση μου και με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Δημοτικής Αρχής εκδίδεται επικαίρως , με τη χορηγία του Δήμου, ο παρών τόμος με τον εύγλωττο τίτλο «‘‘Κάσος, δάφνη που ανθίζει στο βωμό της Ιστορίας’’. Μελέτημα Δωδεκανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού» του εκλεκτού συμπατριώτη μας και διακεκριμένου πανεπιστημιακού Καθηγητή Εμμανουήλ Π. Περσελή. Ο Καθηγητής Εμμανουήλ Π.Περσελής εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται ερευνητικά – παράλληλα με τα κύρια πανεπιστημιακά του καθήκοντα και τις υποχρεώσεις – με θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού των νησιών της Επαρχίας Καρπάθου – Κάσου (νυν ομώνυμη περιφερειακή ενότητα).
Ο παρών τόμος περιλαμβάνει κείμενα εισηγήσεων και ομιλιών σε επιστημονικά συνέδρια ή πνευματικές εκδηλώσεις, τα περισσότερα των οποίων έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά – λαογραφικά – ιστορικά δωδεκανησιακά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ συμπεριλαμβάνονται και κείμενα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Θεωρώ ότι η συγκέντρωση και η δημοσίευση σε ένα τόμο πολλών από τα μέχρι σήμερα πνευματικά πονήματα του Καθηγητή Εμμανουήλ Π.Περσελή, που αφορούν τα νησιά μας Κάρπαθο και Κάσο και ιδιαίτερα το νησί της Κάσου, θα βοηθήσει πολύ τον φιλόμουσο αναγνώστη και την φιλόμουση αναγνώστρια να διαμορφώσει μια σαφή, έγκυρη και τεκμηριωμένη άποψη για σημαντικές πτυχές της πλούσιας και πολυκύμαντης ιστορικής και πολιτιστικής πορείας των τελευταίων τεσσάρων αιώνων του ακριτικού αλλά ένδοξου τόπου μας.
(Από τον Πρόλογο του Δημάρχου της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτου.)