Πραγματοποιήθηκαν στην Νέα Επίδαυρο το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Επιδαύρου κ. Τάσου Χρόνη οι επίσημοι εορτασμοί της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη σύγκληση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, οι οποίες τέθηκαν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Όπως ήταν προγραμματισμένο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαρτίου με τη συνεδρίαση στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Νέας Επιδαύρου του Σώματος των τριανταέξι (36) προσκεκλημένων Δημάρχων και των Εκπροσώπων των Δήμων, των οποίων οι περιοχές είχαν στείλει Αντιπροσώπους στην Α΄ Εθνοσυνέλεση της Επιδαύρου. Ανάμεσά τους οι Δήμοι Η. Ν. Κάσου, Η. Ν. Ψαρών, Ύδρας, Σπετσών και Δυτικής Μάνης.
Η Α΄ Εθνοσυνέλευση έλαβε χώρα, ως γνωστόν, από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 15 Ιανουαρίου 1822 στη Νέα Επίδαυρο (τότε γνωστή ως Πιάδα) οπότε και ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Των εργασιών προέδρευσε τιμητικά ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κων. Λύρος. Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτου που λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να μετακινηθεί από το νησί την ημέρα εκείνη , διαβάστηκε από τον Εκπρόσωπό του κ. Γιώργο Νικ.Τσαμπανάκη, Μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Διαχείρισης – Προβολής και Επικοινωνίας του Δήμου Η. Ν. Κάσου. Στο τέλος της συνεδρίασης υπογράφτηκε από τους συμμετέχοντες Δημάρχους και Εκπροσώπους των Ιστορικών Επαρχιών το Πρωτόκολλο της Ιστορικής Επανασύνδεσής τους.
Την Κυριακή 20 Μαρτίου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην οποία παραβρέθηκαν τα σχολεία της περιοχής και πλήθος επισήμων και συνεχίστηκε με επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της αναθηματικής στήλης της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην πλατεία Ν. Επιδαύρου, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Ακολούθησαν ομιλίες των επισήμων και καταθέσεις στεφάνων.
Την δεύτερη ημέρα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κων/νου Τασούλα, ο στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, Εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και οι προσκληθέντες Δήμαρχοι και Εκπρόσωποι των Δήμων.
Μετά το πέρας των τελετών πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια εντυπωσιακής ανάγλυφης σύνθεσης αφιερωμένης στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη σύγκλιση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, η οποία τοποθετήθηκε στο χώρο της κεντρικής πλατείας της Νέας Επιδαύρου.
– Αναλυτικά το μήνυμα του Δημάρχου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτου ήταν το εξής :
« Επιτρέψτε μου πριν απ’ όλα να εκφράσω και δημόσια τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον συνάδελφο Δήμαρχο Επιδαύρου, κ. Αναστάσιο Χρόνη, τόσο εμού προσωπικά όσο και του συνόλου των Κασιωτών συμπατριωτών μου για την τιμητική του πρόσκληση να παραβρεθώ, ως Εκπρόσωπος του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου, στην παρούσα ιστορική επανασύνδεση των σημερινών αιρετών αυτοδιοικητικών εκπροσώπων των περιοχών εκείνων της πατρίδας μας, οι οποίες ίδρυσαν διά της πρωτοποριακής συμμετοχής των εντεταλμένων εκπροσώπων τους και με συναλληλία την πολιτική οντότητα του Νέου Ελληνικού Κράτους πριν διακόσια (200) ακριβώς χρόνια στο πλαίσιο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.
Μεγάλη η τιμή, βαριά η ευθύνη όλων όσων συμμετέχουμε σε μια τόσο φορτισμένη ιστορικά συνεύρεση, που θέτει τον δάκτυλον της ανίχνευσης στα θεμέλια της φιλτάτης μας Ελληνικής πατρίδας, τα οποία ως γνωστόν μπήκαν εδώ στην Πιάδα, την Νέα Επίδαυρο, του ξακουστού ανά το Πανελλήνιο, ήδη από την αρχαιότητα, Δήμου της Επιδαύρου.
Παραβρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση ως ιστορικός διάδοχος του τότε Παραστάτη της Επαρχίας Κάσου καπετάν – Μανώλη Χατζηαντωνίου, που εκπροσώπησε με παρρησία το ακριτικό νησί μας στις εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, καθώς η ιδιαίτερη πατρίδα μας είχε ξεσηκωθεί εννιά σχεδόν μήνες πριν και συμμετείχε ολόψυχα στην πρώτη γραμμή του κατά θάλασσαν ιερού αγώνα του Γένους με τον αρματωμένο ναυτικό της στόλο.
Διακόσια χρόνια μετά η έννοια της πολιτικής ελευθερίας έχει αναγνωριστεί παγκόσμια πια σαν ένα πανανθρώπινο ιδανικό, είτε αυτή αναφέρεται σε εθνικό ή και σε κοινωνικό επίπεδο. Και τούτο γιατί μόνο μέσω αυτής προασπίζονται με αποτελεσματικότητα τόσο τα καλώς νοούμενα εθνικά όσο και τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.
Γι’ αυτό ακριβώς αποτελεί αναπόδραστη ανάγκη η χωρίς χρονοτριβή οικονομική αναδιάταξη της χώρας μας, ώστε μέσω του στεριώματος της πολιτικής ελευθερίας της Ελλάδας να στηριχθεί η ισχυροποίηση του αμυντικού βραχίονά της, ο οποίος εν συνεχεία θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα την άσκηση όλων των αναπαλλοτρίωτων κυριαρχικών δικαιωμάτων, που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο.
Για να γίνω σαφέστερος, αν και αρκετά σαφής, είναι άμεση ανάγκη η πολυεπίπεδη εδραίωση της πολιτικής Ελευθερίας της χώρας μας, ώστε δι’ αυτής να μπορέσουμε αφενός να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση στην καθυστερούμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια (12 ν. μ.) και αφετέρου στην μονομερή οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που μας αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβυκό και Ιόνιο.
Και φυσικά στο ίδιο πλαίσιο μεσομακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής θα πρέπει να ενταχθεί χωρίς χρονοτριβή και η υλοποίηση της απορρέουσας από τις Διεθνείς Συνθήκες υποχρέωσης της Ελλάδας, ως αναγνωρισμένης Εγγυήτριας Δύναμης, για την υπ’ ευθύνη της αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της νόμιμης κρατικής κυριαρχίας σε όλη την έκταση του εδάφους, του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της μίας ενιαίας και αδιαίρετης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μόνο με τέτοιους ακλόνητους εθνικούς σχεδιασμούς και τέτοιες αταλάντευτες πατριωτικές στοχεύσεις θα μπορέσουμε να μείνουμε συνεπείς στις επιταγές της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των επαναστατημένων Ελλήνων, της οποίας τιμούμε σήμερα τα διακόσια (200) χρόνια από τη σύγκλισή της.
Αυτές μάλιστα οι θεμελιακές θέσεις, που μόλις εκτέθηκαν, θα πρέπει να περιληφθούν ρητώς και κατηγορηματικώς στο “Πρωτόκολλο επανασύνδεσης των ιστορικών Επαρχιών / Σύγχρονων Δήμων” το οποίο θα υπογραφεί σε λίγο από τους Δήμους, που συμμετέχουν στη σημερινή συνάντηση ».