Το νησί της Η.Ν. Κάσου ανήκει στα Δωδεκάνησα, και απέκτησε φέτος το δικό της φεστιβάλ τζαζ με την ονομασία Kasos Jazz Festival !! Θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά για τρεις μέρες θα χτυπήσει η καρδιά της ελληνικής jazz σκηνής στη Κάσο!! Η Τάνια Γιαννούλη δίνοντας ένα ρεσιτάλ σόλο πιάνου, η σαξόφωνο σοπράνο Μελίνα Παξινού με το κουαρτέτο της, ο βιολονίστας Μιχάλης Καταχανάς με το κουαρτέτο του Samebito και ο κοντραμπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης Tora Collective θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τους μουσικές δουλειές στο κοινό του νησιού και στους επισκέπτες του πραγματοποιώντας τέσσερις μοναδικές συναυλίες σε μαγευτικούς χώρους προσφέροντας στο κοινό μία μοναδική εμπειρία!!
Το Kasos Jazz Festival είναι ένα δωρεάν φεστιβάλ τζαζ που καλεί το κοινό του να ζήσει μέσα από τις μελωδίες αξέχαστες στιγμές γεμάτες μουσική, συγκίνηση μέσα από τις μελωδίες της τζαζ κι όχι μόνο μουσικής.
Η αυλαία του Kasos Jazz Festival θα ανοίξει την Τρίτη 8 Αυγούστου η Τάνια Γιαννούλη παίζοντας solo πιάνο με φόντο το ηλιοβασίλεμα στο Άγιο Κωνσταντίνο. Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ στις 5 Σεπτεμβρίου η Μελίνα Παξινού με το κουαρτέτο της θα παρουσιάσει κομμάτια από την τελευταίο της δίσκο αλλά και από τις προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές κλείνοντας την τη βραδιά ο Μιχάλης Καταχανάς με το κουαρτέτο του Samebito. Η αυλαία του Kasos Jazz Festival θα πέσει στις 6 Σεπτεμβρίου με τον Πέτρο Κλαμπάνη, την Αρετή Κετιμέ και τον Θωμά Μελεταία παρουσιάζοντας τον τελευταίο δίσκο Tora Collective.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ KASOS JAZZ FESTIVAL 2023
8 Αυγούστου 2023
Τάνια Γιαννούλη Solo
Η συνθέτρια, σολίστ και ατοσχεδιάστρια Τάνια Γιαννούλη θα παρουσιάσει σε πρώτη πανελλήνια το καινούριο της άλμπουμ SOLO είναι ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο σύνολο αυτοσχεδιασμών για πιάνο που κυμαίνονται από το ποιητικό και λυρικό μέχρι το πιο διερευνητικό και απογυμνωμένο. Το SOLO αναδεικνύει το εξαιρετικό ταλέντο της Τάνιας και αποτυπώνει την πεμπτουσία των σόλο ρεσιτάλ της. Μια μουσική τολμηρή, προσωπική και βαθιά. Προσκαλώντας τους ακροατές στο παθιασμένο ηχητικό της σύμπαν, έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες χειρονομίες κι ένα ευφάνταστο και απρόσκοπτο μείγμα αυτοσχεδιασμού, κλασικής και παγκόσμιας μουσικής.
Τάνια Γιαννούλη πιάνο
Λίγα λόγια για το έργο της Τάνιας Γιαννούλη
Η μουσική της Τάνιας Γιαννούλης, ευφάνταστη, άκρως αυθεντική, αψηφά τα μουσικά είδη κι έχει χαρακτηριστεί “λυρική, εκλεκτική, μεθυστική”. Έχοντας κλασσικές σπουδές στο Πιάνο και τη Σύνθεση και εμπνευσμένη από διαφορετικές παραδόσεις, η Τάνια συνθέτει και δημιουργεί project που εκτείνονται σε μια σειρά από στυλ που αντανακλούν ένα, χωρίς σύνορα, αμάλγαμα της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας. Η φαντασία της και η αστείρευτη μουσική της περιέργεια, έχουν αποτυπωθεί σε τέσσερις μοναδικές δισκογραφικές συνεργασίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν όλες από την κορυφαίο art-music label της Νέας Ζηλανδίας, Rattle Records: Forest Stories (2012, με τον Πορτογάλο πνευστό Paulo Chagas), Transcendence (με έργα που γράφτηκαν για το σχήμα της Tania Giannouli Ensemble), Rewa (2018, μια βραβευμένη από την κριτικούς, εξ ολοκλήρου αυτοσχεδιαστική συνεργασία με τον δεξιοτέχνη των παραδοσιακών οργάνων των Maori, Rob Thorne) και In Fading Light (2020, ένα τρίο με τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και τον ουτίστα Κυριάκο Ταπάκη). Και τα τέσσερα άλμπουμ έλαβαν ευρεία διεθνή αναγνώριση και συμπεριλήφθηκαν σε πολλές λίστες “Best Of”, με το Transcendence να αναφέρεται ως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά άλμπουμ της δεκαετίας.
Η Τάνια έχει εμφανιστεί στους πιο σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ της Ευρώπης, κι εκτός από τις εμφανίσεις της solo ή με τους Έλληνες συνεργάτες της, αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς: τον Νορβηγό τρομπετίστα και vocalist Arve Henriksen (σεντουέτο), την Ιταλίδα τραγουδίστρια Maria Pia De Vito (Book of Lost Songs), τον Ιταλό κρουστό Michele Rabbia, τον Ιταλό κοντραμπασίστα Daniele Roccato (HEMERA), τον Αμερικανό τρομπετίστα Amir El Saffar (guest artist), τον Ελβετό πιανίστα Nik Bärtsch (ντουέτο) και την Κορεάτισσα ντράμερ Sun-Mi Hong (ντουέτο). Οι συναυλίες της Τάνιας μεταδίδονται πολύ συχνά ραδιοφωνικά. H μουσική της για film και video art έχει ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ, Biennale, μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Έχει λάβει art residencies, πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων μια υποψηφιότητα για το Deutscher Jazzpreis 2021 μαζί με τους πιανίστες Tigran Hamasyan και Shai Maestro, καθώς και μια υποψηφιότητα για τα Greek International Women Awards 2023.
Τι λέει ο Τύπος για την Τάνια Γιαννούλη:
“Giannouli is a unique voice, as a composer, pianist and improviser. She has many more musical stories that are waiting to be told.”— All About Jazz (USA)
“Giannouli is here to shake up jazz once again. She is not only a fascinatingly good pianist but also has a fascinatingly good sense of special music. She will make her mark on music
(and certainly not only within jazz) emphatically in the years to come.”— Written In Music (NL)
“Tania Giannouli confirms that she is a leading musician, able today to share, in their most direct expression, the outbursts of a strong beating heart.”—Citizen Jazz (FR)
“Tania Giannouli makes jazz of the kind where improvisation is just the starting point and somewhere out there – or something deep inside -is the aim.”— Elsewhere (NZ)
5 Σεπτεμβρίου 2023
Melina Paxinos Quartet
Οι συνθέσεις των δίσκων της Μελίνας Παξίνου αποτελούν έναν συνδυασμό από μοντέρνο Jazz με ελληνικά μουσικά στοιχεία. Odd meters – μελωδίες & groove. Παράλληλα θα παρουσιαστούν διασκευές από ρεμπέτικα κομμάτια σε μια μοντέρνα Greek Jazz εκδοχή.
Παίζουν οι μουσικοί:
Δημήτρης Βερδίνογλου πιάνο,
Γρηγόρης Θεοδωρίδης κοντραμπάσο
Δημήτρης Κλωνής ντραμς.
Λίγα λόγια για το έργο της Μελίνας Παξινού
Η Μελίνα Παξινού είναι σαξοφωνίστρια (σοπράνο, άλτο) και συνθέτρια και γεννημένη και μεγαλωμένη στο Αμβούργο. Σπούδασε μουσική παραγωγή, σύνθεση και ενορχήστρωση στην SRH Hochschule der populaeren Kuenste στο Βερολίνο (BA.) και πλέον διαμένει μεταξύ Αμβούργου /Βερολίνου και Αθήνας. Μαζί με την μπάντα της „Melina Paxinos Quartet“ θα παρουσιάσουν το νέο της άλμπουμ „Time“ (2022) όπως και κομμάτια από τους δυο προηγούμενους δίσκους της „Circle of Oddness“ (2018) και „Athens“ (2019). Έως τώρα η Μελίνα έχει κυκλοφορήσει 4 δίσκους το ‚Circle ofOddness‘ (2018) το οποίο στηρίζεται στο π = 3,14, το ‚Athens’ (2019) με guest τον σπουδαίο λυράρι και φιλέλληνα Ross Daly, το ‚Remixes EP‘ (2020) σε συνεργασία με την θρυλική Λένα Πλάτωνος και το‚Time‘ (feat. Andreas Polyzogopoulos) (2022) το οποίο, εμπνευσμένο από τον Αριστοτέλη, το αφιερώνει στo «τώρα» του χρόνου και στις στιγμές που πλάθουν το αύριο.Τα 2 πρώτα άλμπουμ ταξίδευαν από το 2020 μέχρι το 2021 στο Inflight Entertainment των αεροπορικών εταιρειών όπως Lufthansa, Swiss και Austrian Airlines. Έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ και κοντσέρτα του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας όπως στo B-flat Jazzclub (Berlin), Zig Zag Jazzclub (Berlin) Fabrik (Hamburg), Syros Jazz Festival, The Zoo (Athens), Music Showcase Greece (Thessaloniki), Red Bull Music (London), Hotel Grande Bretagne (Athens), Rhodes Jazz Festival, Athens Epidaurus Festival, Half Note Jazzclub και άλλα. Παράλληλα γράφει κομμάτια για μουσικές βιβλιοθήκες για την χρήση σε διαφημίσεις και τηλεόραση για την εταιρία „Twisted Jukebox“ του Λονδίνου. Συμμετείχε ως υποψήφια στο Greek International Women Awards, όπως και στον διαγωνισμό κινηματογραφικής μουσικής„ Oticons Faculty International Film Music Competition 2021“ όπου κέρδισε την θέση στους πρώτους 20.
Ο Μιχάλης Καταχανάς με τους Samebito
Οι μουσικοί του συγκροτήματος φτιάχνουν πρωτότυπες συνθέσεις εμπνευσμένες από την πολυτάραχη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν, ενώνοντάς τες με συνθέσεις των Debussy, Tchaikovsky, Frisell και Χατζιδάκι, μέσω ηχοτοπίων και αυτοσχεδιασμών, δημιουργώντας ένα ενιαίο μουσικό σύμπαν αναζήτησης,
αλήθειας και ομορφιάς..
Παίζουν οι μουσικοί:
Αλέξανδρος Δανδουλάκης ηλεκτρική κιθάρα,
Μιχάλης Καταχανάς βιόλα,
Γρηγόρης Θεοδωρίδης κοντραμπάσο
Δημήτρης Κλωνής τύμπανα.
Λίγα λόγια για το έργο του Μιχάλη Καταχανά
O βιολονίστας Μιχάλης Καταχανάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Ξεκίνησε μαθήματα κλασικού βιολιού σε ηλικία οκτώ ετών με τον Κώστα Καβάκο. Το 1990 εισήχθη στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1999 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου απ΄όπου αποφοίτησε το 2006, υπό την επίβλεψη του Δήμου Δημητριάδη (Επικεφαλή του Τμήματος Jazz). Το 2008 έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Σύγχρονου Αυτοσχεδιασμού του New England Conservatory of Music στη Βοστώνη των Η.Π.Α, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Μαθήτευσε κοντά σε σημαντικούς καθηγητές, μεταξύ άλλων τον Charlie Banakos και Ran Blake. Στις αρχές του 2012 σχηματίζει το Michalis Katachanas Quartet και δίνει συναυλίες σε πολλές μουσικές σκηνές (Afrikana, Κεραμείο, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων κ.α.), φεστιβάλ(2ο Jazz Φεστιβάλ Σύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Πανόραμα Ελληνικής Jazz στην Στέγη, Λιπάσματα 2017, Φεστιβάλ στη θάλασσα κ.α.) και ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση (Τρίτο Πρόγραμμα, Ε.Ρ.Τ., Στο Κόκκινο κ.α.). Ως Jazz βιολίστας,συνθέτης και αυτοσχεδιαστής έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες, (Νίκο Ξυδάκη, Μίμη Πλέσσα, Κατερίνα Φωτεινάκη, κ.α) και ξένους μουσικούς (Jackie Leven, Antony Coleman, Joe Tornabene κ.α.) με συμμετοχές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Μαρόκο, Τουρκία). Συνθέτει και παίζει μουσική για θεατρικές παραστάσεις (Όρνιθες, Πόλεμος Τοπίων, Ένα Καρφί στον Τοίχο, Τρισεύγενη). Έχει στο ενεργητικό του δύο προσωπικούς δίσκους: Murderess (κυκλοφόρησε το 2014) και Το Τρίτο Χρέος (ηχογραφήθηκε το 2017) και πολυάριθμες συμμετοχές σε ηχογραφήσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Tο συγκρότημα Samebito έχει εμπνευστεί το όνομά του από τον χαρακτήρα του διηγήματος<< Η Ευγνωμοσύνη του Σαμεμπίτο>> του Λευκάδιου Χερν, του Ελληνικής καταγωγής συγγραφέα που γεννήθηκε στην Λευκάδα και πέθανε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αι, αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της χώρας, αφού με το έργο του, που βασίστηκε σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις της Ιαπωνίας, διεθνοποίησε την κουλτούρα της. Το Samebito ήταν ένα
πλάσμα μισό άνθρωπος μισό καρχαρίας που ζούσε στα παλάτια των θαλασσών και εργαζόταν ως φρουρός του Βασιλιά. Εξαιτίας ενός σφάλματος στο οποίο υπέπεσε, το πλάσμα εξορίστηκε στην στεριά και αναγκάστηκε να ζησει μαζί με τους ανθρώπους. Στην στεριά, του έδωσε καταφύγιο ένας άνδρας με το όνομα Totaro. Ο Samebito βοήθησε τον Totaro να παντρευτεί την γυναίκα που αγαπούσε, καθώς τα από αίμα δάκρυα του, καθώς έπεφταν στο έδαφος μετατρέπονταν σε κόκκινα ρουμπίνια.
6 Σεπτεμβρίου 2023
Petros Klampanis Tora Collective
Ο Πέτρος Κλαμπάνης στις 6 Σεπτεμβρίου θα κλείσει το Kasos Jazz Festival παρουσιάζοντας μαζί με την Αρετή Κετιμέ και τον Θωμά Μελετέα το έκτο προσωπικό του δίσκο “Tora Collective”, που κυκλοφόρησε στις 24 Φεβρουαρίου 2023 που εξερευνεί τη σχέση ανάμεσα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και τη σύγχρονη δημιουργία, ειδικότερα στη γλώσσα και την αισθητική της Jazz. Το καινούριο άλμπουμ Tora Collective έχει ήδη λάβει ενθουσιώδεις κριτικές από διεθνή μέσα και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο των μουσικοκριτικών στη Γερμανία, στην κατηγορία Ethnic Music, ως το καλύτερο άλμπουμ.
Παίζουν οι μουσικοί:
Πέτρος Κλαμπάνης κοντραμπάσο
Αρετή Κετιμέ φωνή
Θωμάς Μελετέας ούτι
Λίγα λόγια για το έργο του Πέτρου Κλαμπάνη
Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι μπασίστας, συνθέτης, παραγωγός γεννημένος στη Ζάκυνθο, ο βραβευμένος μουσικός εγκατέλειψε το Πολυτεχνείο των Αθηνών για να ακολουθήσει το πάθος του για τη μουσική και το 2005 άρχισε τις σπουδές κοντραμπάσου στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Το 2008 ολοκλήρωσε τις επίσημες σπουδές του στο Aaron Copland School of Music στη Νέα Υόρκη και σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο φημισμένους jazz μουσικούς της πόλης. Εκτός από την εκτεταμένη λίστα των εμφανίσεών του σε ιστορικούς χώρους όπως το Carnegie Hall,τα Lincoln Center και Kennedy Center στην
Washington, έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στα διεθνούς φήμης Φεστιβάλ North Sea Jazz Festival (Ολλανδία) και XJazz (Γερμανία).Η μουσική σχέση του με τον σπουδαίο σαξοφωνίστα Greg Osby οδήγησε στην κυκλοφορία των δύο πρώτων άλμπουμ του, Contextual και Minor Dispute, στο label του σαξοφωνίστα Inner Circle Music. Το άλμπουμ είχε επαινέσει ο καταξιωμένος μπασίστας Arild Andersen ως “ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα που έχω ακούσει από μπασίστα εδώ και αρκετά χρόνια”. Ο Πέτρος Κλαμπάνης έχει λάβει ανάλογους επαίνους για το παίξιμό του και τη συνθετική του δεινότητα. Ο συνάδελφος μπασίστας Drew Gress επισημαίνει “την επιθετική μελωδικότητα του,την ομορφιά του ήχου του και την μοναδικά προσωπική ενορχηστρωτική του ματιά”.Το 2012, κλήθηκε από την Liepaja Symphony Orchestra για μια σειρά συναυλιών στη Λετονία, ενώ λίγο αργότερα, η διασκευή του στο ελληνικό Θαλασσάκι εκτελέστηκε από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το 2015 ψηφίστηκε στην Ελλάδα ως ο “Καλύτερος Jazz Καλλιτέχνης” απότο jazzonline.gr και ο δίσκος του Minor Dispute επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα jazz albums του 2015 στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR).Το 2017 κυκλοφόρησε το Chroma, τρίτο προσωπικό του άλμπουμ και ντεμπούτο του στη νεοϋορκέζικη δισκογραφική εταιρεία Motéma Music – στην Ελλάδα κυκλοφορεί από την MINOS EMI – το οποίο τυγχάνει θερμής αποδοχής από τον διεθνή τύπο. Πρόσφατα το Chroma βραβεύτηκε ως το καλύτερο live album της χρονιάς από τα Βραβεία IMA (Independent Music Awards). To 4ο το album ‘Irrationalities’ (enja/ 2019) χαίρει παγκόσμιας αποδοχής και έχει χαρακτηριστεί από το Jazztimes Magazine, ως ‘εναεκθαμβωτικό έργο’. Το ίδιο album απέσπασε 3 βραβεία στα Independent Music Awards, 2020, για τις κατηγορίες ‘Jazz Producer’, ‘Jazz Instrumental Song’ και‘Vox Pop for Jazz Instrumental Song’.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ
ΜΑΖΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ
ΕΜΠΕΙΡΙΑ!!!