22 Μαρτίου – Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για έναν από τους πιο πολύτιμους πόρους στον πλανήτη μας – το νερό.
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, καλούμε όλους – πολίτες, βιομηχανίες και παρόχους λύσεων σε όλο τον κόσμο – να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός μεγαλύτερου στόχου: Καθαρότερο, Ασφαλέστερο και πιο Προσιτό νερό για όλους.
Το νερό και η κλιματική αλλαγή συνδέονται άρρηκτα. Η αποτελεσματική διαχείριση του νερού θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία, θα προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Δεν μπορούμε πια να μένουμε αδρανείς.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού αποτελεί την καταλληλότερη αφορμή για να υπενθυμίσουμε τη χρησιμότητα του νερού στον οργανισμό μας, αλλά και να δούμε τους κινδύνους που μπορεί να επιφυλάσσει η μη επαρκής πρόσληψη νερού, δηλαδή η αφυδάτωση.
Το νερό είναι η ψυχή του κόσμου μας. Από την υγεία και τη διατροφή, έως την εκπαίδευση και τις υποδομές, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πτυχή της ανθρώπινης επιβίωσης και ευημερίας, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία κάθε τόπου και κάθε έθνους.
Η κλιματική αλλαγή φέρνει δύσκολες ημέρες και φόβο στον φυσικό κύκλο του νερού. Η ρύπανση από τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζει να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών, θερμαίνοντας το κλίμα του κόσμου σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό επιδεινώνει τις καταστροφές που σχετίζονται με το νερό, τις επιδημίες ασθενειών, τη λειψυδρία και την ξηρασία, τις πυρκαγιές, ενώ προκαλεί ζημιές στις υποδομές, την παραγωγή τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Είναι γνωστό πλέον σε όλους το μεγάλο πρόβλημα του νερού και της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας, γι’ αυτό οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές πρέπει να λάβουν πολύ πιο τολμηρά μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας και να αγκαλιάσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στηρίζοντας παράλληλα τις αναπτυσσόμενες χώρες σε κάθε βήμα.
Δεν έχουμε στιγμή να χάσουμε. Ας αναλάβουμε δράση για την προστασία του υγρού στοιχείου (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια, πηγάδια, στέρνες κλπ) και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο νερό για όλους.