Ο Δήμος

by shardok

Στην νοτιότερη άκρη των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κρήτη, η Κάσος στέκει μακριά από τα τουριστικά πλήθη παραμένοντας πάντα αυθεντική και φιλόξενη. Οι διακοπές στην Κάσο κρύβουν λίγο από την γλύκα των διακοπών που κάναμε σαν παιδιά στο χωριό. Είναι ανέμελες, χαλαρωτικές και πλαισιώνονται από την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της.

Η Κάσος είναι ένας ανεξερεύνητος προορισμός που κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις, πανέμορφες ιστορικές εκκλησιές και πλούσια γαστρονομική παράδοση. Αν η πρόθεση σου λοιπόν είναι να περάσεις χαλαρά στις διακοπές σου, να επισκεφθείς όμορφα μέρη και να γευτείς πατροπαράδοτες γεύσεις τότε η Κάσος είναι ο προορισμός που πρέπει να επιλέξεις.

Σύμφωνα με την μυθολογία η Κάσος πήρε το όνομα της από τον Κάσο τον πατέρα του Κλεόχου. Το όνομα της αναφέρεται από τον Όμηρο ανάμεσα στις πόλεις που έστειλαν τα πλοία τους στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Υπάρχει επίσης στον κατάλογο των πόλεων οι οποίες σχημάτισαν την Αθηναϊκή Συμμαχία.

Η Κάσος συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821 δίνοντας στον αγώνα όλα τα πλοία τα οποία διέθετε. Εξ αιτίας της βοήθειας που προσέφερε στους Κρήτες δέχτηκε το 1824 επίθεση από τον Αιγυπτιακό πολεμικό στόλο.

Τον 18ο και 19ο αιώνα στην Κάσο άκμασε η ναυτιλία όπως και οι Κασιώτες ναυτικοί και καπετανέοι. Τα ιστιοφόρα τους διέσχιζαν απ’ άκρη σε άκρη την Ανατολική Μεσόγειο από την Αίγυπτο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα.

Το 1843 ο Κασιώτικος στόλος αριθμούσε περισσότερα από 75 πλοία ήταν η 3η ναυτική δύναμη του Αιγαίου, ενώ το 1859  πολλοί Κασιώτες μετανάστευσαν στην Αίγυπτο για να εργαστούν στην διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.

Το 1912 η Κάσος καταλήφθηκε από τους Ιταλούς και παρέμεινε σε Ιταλική κατοχή μέχρι το 1944. Προσαρτήθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στις 7 Μαρτίου του 1948.