Τα μονοπάτια της Κάσου

by shardok

Η ομάδα Μονοπάτια της Ελλάδας Κοιν.Σ.Επ. – “Paths of Greece” αναδεικνύει τα παλιά μονοπάτια ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Έχουν καινοτομήσει πολλές φορές σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιώτες, Συλλόγους, Επιχειρήσεις, Δήμους και Περιφέρειες. Έχουν οργανώσει δίκτυα πεζοπορικών μονοπατιών στα Κύθηρα, στην Τήνο, στη Σίφνο, στη Σέριφο, στη Δράμα, στην ορεινή Μεσσηνία, στην Κεφαλλονιά, στην Ιθάκη, στις Πρέσπες, στη Φλώρινα και σε διάφορα άλλα μέρη. Επίσης έχουν συμβουλεύσει για την ανάπτυξη μονοπατιών στην Κίνα, Ιαπωνία και Αλβανία.

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου έχοντας ως μέρος του στρατηγικού του σχεδιασμού την ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού με βασικό άξονα τα περιπατητικά μονοπάτια του νησιού μας,  προχώρησε σε συνεργασία με την “Paths of Greece”. Πραγματοποιήθηκε μελέτη για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού το 2016, η οποία προέβλεπε με λεπτομέρεια τον καθαρισμό, τη σηματοδότηση και την προβολή του δικτύου μονοπατιών της Νήσου Κάσου. Συγκεκριμένα, πρότεινε την ανάδειξη 7 διαδρομών στην Κάσο, που συνολικά έχουν μήκος 53,8 χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πεζοπορικό δίκτυο μελλοντικά επιδέχεται επέκτασης με  συμπληρωματική μελέτη που θα καθορίζει νέα μονοπάτια.

Το 2020 πραγματοποιήθηκε η εναρμόνιση της ανωτέρω μελέτης με βάση τη νέα νομοθεσία και κατατέθηκε προς αδειοδότηση στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο και Αρχαιολογική Υπηρεσία) .Οι αδειοδοτήσεις ελήφθησαν και το έργο βρίσκεται σε φάση αναθέσεων για την υλοποίηση του. Τα επόμενα βήματα είναι η παραγωγή των πινακίδων, ο καθαρισμός των μονοπατιών και οι δράσεις προβολής όπως η κατασκευή ιστοσελίδας, εφαρμογής, φυλλαδίου κτλ.

Η Κάσος θα αποκτήσει αδιαμφισβήτητα ένα καλά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών. Μέσω του δικτύου αυτού θα μπορέσει να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό. Θα αναδείξει το άγριο τοπίο της, προσελκύοντας περιπατητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι  θα επισκέπτονται το νησί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. 

 Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατ΄ επέκταση την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας  και τόνωση της τοπικής αγοράς.